Woreczki do pakowania
Jednym z typów foliowych worków wykorzystywanych w branży spożywczej są modele PA/PE. Używa się ich do pakowania serów, ryb, wędlin, mięsa oraz niektórych warzyw. Współpracują z większością próżniowych pakowarek komorowych, a ich materiał jest jednolity i wolny od przebarwień. Wysokojakościowe worki mają solidne zgrzewy o jednakowej szerokości i są pozbawione nieestetycznych smug. Podczas poszukiwania takich produktów warto zwracać uwagę na ich gramaturę. Oczywiście im grubsza folia, tym ostrzejsze artykuły mogą być w nią owijane. Co ciekawe, parametr ten wpływa również na barierowość worków, czyli przepuszczalność pary wodnej.
Na rynku dostępne są też worki do pakowania próżniowego, które przedłużają świeżość produktów spożywczych i chronią przed powstawaniem pleśni. Ponadto pakowanie próżniowe daje możliwość homogenizowania, pasteryzowania oraz gotowania w stałej temperaturze. Takie woreczki stanowią szczelną barierę przed tłuszczami, zapachami, światłem i wilgocią. Odznaczają się szerokimi zgrzewami i posiadają atesty do kontaktu z artykułami spożywczymi.
Solidne woreczki do pakowania różnych typów zaprezentowano na stronie doypack-sklep.pl. Witrynę tę prowadzi firma gwarantująca szeroki wybór opakowań i szybką realizację zamówienia. Proponuje ona między innymi worki termokurczliwe, podnoszące walory wizualne produktów, dzięki czemu przyciągają one uwagę klientów. Charakteryzują się eleganckim połyskiem i są niezawodnym izolatorem tlenu. Innym rozwiązaniem są worki strukturalne, które odprowadzają powietrze w trakcie pakowania na urządzeniach z opcją zasysania zewnętrznego.